decorative background image

Oktober

citromfácskánk a kertben ismét virágzik

Konyhapadló

Az ősz gyönyörű nyárutóval érkezett, meleg van és száraz az idő, így teljes erővel folytatjuk az építést. Elsőnek a konyha padlója kapott új borítást. Ezt a műveletet is megelőzte néhány nagyméretű kartonminta készítése (2,5 x 1,4 méter),többszöri bepróbálása, korrigálása, majd a minta kifűrészelése farostlemezből. Ennek újbóli többszöri próbálása, csiszolása, illesztése... Sajnos a fűrészelés már csak olyan, hogy lefűrészelni könnyű, de "hozzáfűrészelni" szinte lehetetlen, s a faanyagok árát figyelembe véve ez bizony nagyon komolyan meggondolandó tevékenység. Marad tehát a lassú, fokozatos, lépésről lépésre haladás...

régi és új

Nappali

Miután a konyhapadló helyére került ráépíthettük a konyha baloldali "főfalát", mely egyben a lépcsőfeljáró is lesz a szalonban. Ezt is rengeteg modellezés és szabásmintakészítés előzte meg, mert erre a falra épül rá a másik oldalról a nappali ülőpadjának a hátoldala. Itt minden magassági, szélességi, mélységi vonalnak stimmelnie kell!

kartonből modelezünk...főfalsablon készitése
merészen fából kivágva...a mester laminálással rögziti a hajó testéhez

Miután "beálltak" a falak, elkészült a "kábelcsatorna" ezen átívelő része, ami az elektromos és vízvezetékeket valamint a meleglevegőfűtést foglalja magába. A szokásos parafaburkolás és üvegszövetborítás után felépült a nappali jobboldali ülőpadjának vázkerete, annak háttámlája (ami a konyhai mosogatópult fala is egyben).

Konyha

Helyére került a két konyhai munkapult. (Természetesen mivel "hajóba való" konyhapultot nem lehet kapni, ezért itt is sok méricskélés, sablonkészítés és óvatos csiszolás-próbálás-újra_csiszolás-és_megint_próbálás előzte meg a sikeres beillesztést. Kezd alakot ölteni a belső tér!

a konyha jobb és bal oldala...a pultok beszabva

Köztes szabadidőnkben (hahaha!) finisbe forditottuk  a fürdőszobát! Helyére került a mosdótál,a wc, kiépült a vízellátórendszer gépészete és a hajó orrát a fürdőszobától két saját készitésü ajtóval választottuk el.

Szennyvizrendszer

Hosszas tervezgetés és konzultáció után kialakul a szennyvizrendszer. Bár ez a hétköznapi életben viszonylagosan egyszerű dolog, a hajós életmódban ez sem megy a természet törvényei szerint, mert a hajóban keletkező szennyvizet (és szerves tartalmát) a víz szintje alól kell felpumpálni a hajó szennyvíztartályába, vagy egy szelepen keresztül a szabadba. Mindeközben arról is gondoskodni kell, hogy a szennyvíztartály űríthető legyen kívülről "szippantóval", vagy belülröl pumpás szivattyúval. Ennek megfelelően szükséges 2 db irányváltó szelep, 1 db membránszivattyú, 2 db elzárószelep, 2 db visszacsapószelep, 10 m 36 mm átmérőjű nyomásálló flexibilis cső, 5 m 20 mm átmérőjű flexibilis cső, számtalan saválló bilincs és pár órányi türelmes izzadás, gubbasztás, káromkodás, míg elkészül a tervezett szerkezet...

Beépítésre kerültek a víztartályok vizszintmérő jeladói, valamint a víztartályok lélegeztetőszelepei is.

Szerencsére az időjárás messzemenően támogatja munkánkat, nagyon kevés az esőnap miatti munkaszünet. Sőt, a valóban napos déli sziesztát - mint az első osztályon utazók - az első fedélzeten élvezzük! :)

A MEDIKAN után

A MEDIKAN vihara után Athénba menet bepillantottunk Epidauros kikötőjébe. A vihar itt egyazon chartertársaság 4 hajóját küldte a viz alá. Szomorú látvány a tökéletes hajók körvonala 2 méterrel a vízfelszín alatt. Csak a vízből égnek meredő árbócok mutatják messziről a reményvesztett vitorlások fuldokló néma sikolyát. Egy vitorlást addigra már kiemeltek a vízből, felrakták egy vontatóra, s nemes egyszereűséggel furtak egy lukat az aljába, hogy a vízzel telt belső térből távozhasson a tengervíz. Gondolom a hajókat valahol "kibelezik" majd, hiszen minden technikai eszköz tönkremegy a tengervízes elárasztás folyamán, az elektronika, a motor, a bútorok, fából készült belső falak mind hullámos papundeklivé válik, a szövetek, kárpitok pedig szépen berohadnak. A műanyag hajótest kivételével minden használhatatlan hulladéká válik. A lecsupaszított testet pedig áron alul áruba bocsájtják. Így lesz fél óra leforgása alatt 170.000 Euróból jó esetben 10 ezer.

Utunk Epidauros kikötője felé
szúrós gyönyörüség

EPIDAVROS-elsülyedt hajok

az öböl vize alig fodrozódik,az elsülyedt hajókon kívül semmi nem jelzi,micsoda vihar tombolt itt pár hete