decorative background image

Május

Lassan rázodunk bele a "szokott" menetrendbe. Furcsa, hogy újra kötetlen program szerint mennek a napok. Persze ez nem jelenti azt, hogy egész nap fekszünk a hátunkon és nézzük az eget, sőt! Csak újra meg kell találni mindent, amit novemberben elpakoltunk, fel kell idézni, hogy a szerszámoknak hol a helye, melyik anyagból mi maradt, mire van újra szükség? Lassacskán minden kézre kerül, a tervek, gondolatok újra alakot öltenek.

Poros domboldalra épült házacskái,dombtetőn az óratoronnyal

Először találkozásunkat megünnepelendő,átmentünk Tibor barátunkkal Porosra, korábbi állandó görög bázisunkra, hogy kedvenc éttermünkben vegyük magunkhoz az ünnepi Gyrost és sétáljunk, barangoljunk egy kicsit a még néptelennek mondható ódon óváros zegzugos, meredek lépcsos utcácskáin, fel egészen Poros tetejére az óratoronyhoz. Poroson minden ismerősnek tünt, mintha csak tegnap lettünk volna ott utoljára. A vendéglős megismerve minket széles mosollyal üdvözölt bennünket és nagyon fínom falatokkal kényeztetett.

A hajót kibontva izgatottan vettük szemügyre, hogy vajon a tél milyen nyomokat hagyott hátra a magára hagyott hajóban? Meglepődve tapasztaltuk, hogy a helyzet jobb a vártnál, sem nedvesség, sem penész vagy más nemkívánatos esemény nem történt a télen. Minden úgy várt minket, ahogy hagytuk, semmi nem tünt el, semmit nem fújt el a szél. A telepen már mint régi ismerősöket köszöntöttek minket, úgy ahogyan ebben a gombostünyi kis faluban is. Integettek, mosolyogtak felénk a szomszédok, utcabeliek, falubeliek, ismerősök és ismeretlenek.

Tároló padlója

A munka kezdetét a tárolóhelység új padlóborításával kezdtük. Első lépcsőben az összes hajópadló merevítőbordákat kapott, hogy az új járófelület a lehető legstabilabb legyen. A méretvétel kartonpapírra lett átrajzolva, majd E. aprólékos illesztgetéssel kivágta a megfelelő sablont. Ezt kifürészeltük a fatáblából, majd a régi padló alapozása és festése után polifomszönyegre fektetve rögzítettük az eredeti padlóhoz. Ez így leírva oly egyszerü müvelet, a valóságban számtalan "megközelítő illesztés"-re van szükség, a teljes 2 méter hosszú munkadarabot le kell hozni a létrán keresztül a hajóról, majd csiszolás, reszelgetés után ujból fel kell tornászni a magasba. Végre valahára helyére került az új padló, nem recseg, nem hajlik és még szép is lesz, ha majd megkapja a végső lakkréteget.

régi-új

A hálófülke utolsó simitásai

utolsó simitások a polcon-avagy hogyan tüntessük el a csavar fejét fadugóval

Fürdőszoba

Miután a hálófülkét "kipipáltuk", áttettük a munkavégzés helyét a fürdőszobába. Illetve abba a kibelezett testbe, mely majd magába foglalja a leendő fürdőszobát. Mivel itt a régi padlózat semmiképpen nem illeszkedett volna az általunk elképzelt kialakításba, ezért itt a teljes régi padlót felszedtük és egy új padlót kell felépítenünk, beleértve a zuhanytálcát is. Épített már valaki zuhanytálcát? No, persze nem úgy, hogy bemegyek a Praktikerbe és veszek egy 80x80-as zuhanytálcát, mert azt bárki tud! De úgy, hogy magad alakítod ki a leendő zuhanytálcát megfelelő alakúra a fellelhető anyagokból? Nem egyszerü és főleg nem egy kapkodós munka! Első fázisban megfelelő anyagot kellett választani. A régi fedélzetet borító tékfa rácsozat a célnak megfelelőnek tünt. Persze első látásra nem szép faanyag, de kis csiszolás után megmutatja a belsejében megbújó mélybarna-bordó színeket. Két napig csak bontottunk, fürészeltünk, gyalultunk, reszeltünk és csiszoltunk, míg a megfelelő mennyiségü lécanyag rendelkezésünkre állt. Innen már csak végtelen türelem, reszelgetés és csiszolás szükséges, hogy összeálljon az áhított rács, amit egy normál fürdőszobában zuhanytálcának hívunk. A zuhanyrácshoz igazítva készül a padlótartó merevítés, majd arra a teljes járófelület. A végébe illesztve a wc, és a megfelelő helyekre szekrények, mosdó és tárolók kerülnek. Sok munka vár még ránk az első "avató" fürdésig! :)

Tusolórács hadmüvelet

a régi rácsunkból előcsalogatjuk leendő szépségünket
reszelés-csiszolás,mig majdnek tökéletes nem lesz
oldalfalak fürészelése-kockakiütögetés-ragasztás
elégedetten-zuhanyrácspróba-vezetékek szépen a helyükön vezetőben

Grillezősen

A sok munka után egy szép délután rendeztünk egy kis füstös-sütögetős délutánt Tibor barátunk főszakácskodásával. Mennyei illatok közt sült meg a sok fínomság, s fogyott el jófajta vörösboros csúsztatással. Köszönjük szépen Tibor! A kiadós falatozás utána csodálatos kilátasú kertecskénkben szabadon lehetett áldozni Szent Heverde Istenasszonyának...

nyugalom-kilátás a teraszról