decorative background image

Június

A júniusi munkálatok egyik legnagyobb kihívása a fürdőszoba felépítése. Mivel az eredeti fürdőszoba szinte semmilyen megoldásával nem tudtunk azonosulni, igy nem csak a berendezés, de még a padlózat is eltávolításra került. Egy "kibelezett" hajótestben nagyon nehéz "vizszintesre" állítani a padlót, ráadásul úgy, hogy nincs sima betonaljzat :) hanem még a padlót tartó merevítőbordákat is ki kell faragni...

Rácsozás-avagy tusolórácsunk utolsó simitásai

a hézagokat lakk-füréspor keverékével töltöttük fel,ami másnapra kikeményedett,kitöltve a hézagokat...természetesen a többletet ki kellett csiszolni---

CSAK 168 rácsköz várt csiszolásra,igazitásra

Mint minden normális fürdőszobában, egy hajón is van lehetőség zuhanyzásra. Mivel a nemlétező derékszögekből kifolyólag áruházakban hiába keresnénk "hajóba való zuhanytálcát", igy több elgondolás utan megvalósítottuk a "zuhanyrács" projektet. A régi fedélzeti lábrács valaha szép teakfából készült, mára az elmúlt tizenévek, a napsütés, az eső és a gondozás teljes hiánya kopott, csúnya deszkává degradálta ezt a nemes faanyagot. Szétbontottuk a huszonévvel ezelött összecsavarozott rácsozatot, kiválogattuk belőle a még megmenthető faanyagot, azt letisztítottuk, méretre vágtuk, aztán kézzel (!) kifűrészelgettük a rácsozat negatív alakzatát, majd újfent csiszoltunk, illesztettünk, reszeltünk, illesztettünk, csiszoltunk... Az illesztési pontatlanságokat fűrészpor és lakk keverékével simította el E. a munkálat fő kivitelezője, aki szorgalmasan tologatta a csiszológépet a forró napokon is hosszú órákon át, ecsetelt, pepecselt, ragasztott és ráspolyozott... Napokba tellett, míg a régi deszkák megengedték, hogy új zuhanyrács szülessen belőle. Tibor barátunk aszisztenciájával teakfapácos fürdőben ért véget a "zuhanyrács" projekt. E. keze nyomának szorgos pepecselős munkáját meg lehet nézni! Dísze lesz az (egyszer majd) elkészülő fürdőszobának.

a MESTER olajozás közben
Teakfaolajban megfürödve-szinét elnyerve-igazi gyönyörüség lett

Június első hetében István érkezett segítségünkre. Miután letette csomagjait azonnal nekiláttunk a tennivalóknak. Mivel a hajótestbe korábban behelyezett kábeleket vezetőcsőbe kellett húzni, s részben elrejteni a padlózat alá, így elsősorban ebben a munkában számítottunk a segítségére.

Mesteremberek - P-Tibor-István
kötélhuzás - vagy kábel ?

Jól jött korábbi hangtechnikus-színpadépítő gyakorlata, mert 6-7 kábelt behúzni egy kábelvezetőbe 12-15 méteren keresztül bizony nem gyerekjáték! Három napon át, elhasználva 3 üveg mosogatószert sikerült belekígyóztatni a kábeleket a vezetőcsővekbe. Soha nem gondoltam volna, hogy egy hajón ennyi kábel fut keresztbe-kasba. Ráadásul az egyes gépészeti elemek miatt nem lehet mindehova ugyanolyan kábelt fektetni (mint pl. egy lakásban), hanem különböző átmérőjű vezetéket kell alkalmazni a teljesítmény fügvényében.

nem mindig arra tekeredik, amerre mi szeretnénk

kisszekrény - nagyszekrény

a j. és b. hátsó kabinba az ajtó mellé hiányzott még egy kis lerakó szekrény...fejben már megvolt az ötlet, a megvalósitására István vállalkozott...

tévutak - vesztességek - zsákutcák

Közben kiderült sajnos, hogy a tavaly indulásunk előtt a tárolóba kivágott ajtólapok nem bírták megfelelően a téli időjárás viszontagságait (talán az anyag is hibás volt, talá mi is, hogy nem lakkoztuk őket azonnal), de bizony csúnyán elvetemedtek. Ilyen formájában semmilyen esetre sem illeszkedik a helyére, ide bizony valami megoldás kell!

használhatatlanok - és van belőle egy pár

Egyik lehetőségnek az ajtók hátoldalára merevítők beragasztása mutatkozott. István segítségével keményfa lecekből keretet vágtunk az ajtók hátoldalára, majd satuba-présbe fogva szárítottuk őket másnapig.

a keményfaléccel megmerevitett ajtő :(

Sokat segített a beavatkozás, de igazán kielégítő megoldást nem hozott. Sajnos ennek a létformának velejárója, hogy vannak tévutak, vesztességek, zsákutcák. Ezek általában időbe, pénzbe és fáradozásba kerülnek. Nem könnyű elfogadni, hogy amin oly sokat dolgoztál: kuka.szemét...szallonasütéshez még talán jó lesz. De túl kell lépni rajta, mert csak egy teljesen új nekifutással lehet jót alkotni. De erről később...

Flu Flu party

Barátaink Willi és Manuela a Flu-Flu hajóról vízreszálltak, s elötte megkértek minket, hogy segítsünk elpusztítani maradék faszénkészletüket :)

Egyszerü "dokkmunkásmódra" a felbakkolt hajó alatt terítettünk a rendelkezésre álló anyagokból, grilleztünk egy kis rágcsálnivalót, sokáig beszélgettünk, majd elbúcsúztunk egymástól, s reméljük, hogy legközelebb újra viszontláthatjuk egymást! Jó utat Flu Flu, vigyázz a barátainkra!

Fürdőszoba-padló-alatt-felett-főfalak

Mint említettem a fürdőszoba kialakításának egyik legnagyobb kihívása, hogy a tartószerkezet (bordázat) mellett a padlót alkotó teljes felületet is ki kell alakítani. A padlózat alatt futnak villamos és vízvezetékek, ezeket javarészt külön védőcsőbe húzva kell elfektetni a gerincben. A hajógerinc alját alapozóval, majd festékkel kentük, ahogyan a leendő padlózat alját is. Nem olyan egyszerű játék kis festékesvödröcskével és ecsettel a kézben gugolásban egyensúlyozni a tojólécen :) No és persze festés elött minden kábelt, csövet fel kell emelni...

a leendő padló alatt - lefestve várakozik, hogy a padló lefektetésre kerüljön

Persze a fürdőszobába nem csak zuhanyzó, hanem rendes trónszék is dukál, ennek a magasságát, helyzetét is aprolékos munkával kell kikisérletezni. E munka elmaradhatatlan és visszatérő eleme a próba. Igen, a kagylót is be kell próbálni a helyére, hiszen annak "passzolnia" kell! Mint ahogyan a bútorok falait alkotó faelemeknek is, amiket először kemény kartonpapírból "méretre vágva" modellezünk. (Ezúton köszönjük aranyfokozatú főtámogatónknak, a Lidlnek azt a sok kartonpapírt, amit a heti bevásárláskor minden alkalommal eltulajdonítunk :) ) Aztán már csak egy laza munkamenet és a falakat "méretre kell csiszolni", hogy passzoljanak a hajó mindenféle vonalú falához, mielött beragasztásra kerülnek.

P.amint a legkisebb helyen sablont igazit a falhoz :)

Áramszünet miatt grillezés

Kis falunkban itt a világ végén jelentős beruházás folyik, az egyik hajóstelep (Shipyard) terjeszkedik és megvásárolta a körülötte fekvő területeket, ezáltal mintegy háromszorosára növelve kapacitását. Persze ez azzal is jár, hogy a fő áramvezetéket át kell helyezni. Egy szép napon megjelent egy A4-es lap a villanyoszlopra ragasztva, ám sajnos görög nyelvtudásunk még pár órával hátrébb tart, így hát a gyanútlanok boldog mosolyával indultunk dolgozni. Csak a csiszológép nem akart indulni. Meg semmi más sem. Igy aztán délben hazatérve konstatáltuk, hogy bizony áram hiányában ebédet sem tudunk melegíteni. Persze éhen nem halunk, mig van mit grillezni! Hivatkozva a végszükség helyzetére előkaptuk a grillsütőt és a faszenet, s már kis idő múlva ínycsiklandó illatok szálltak a magasba.

Lánckamra

A fürdőszoba kialakításához tartozó mozzanat, hogy a lánckamrának nevezett "helységet" ,ami a fürdőszoba előtt-mellett helyezkedik el és ezért a két fő viztartályt ezen a kamrán keresztül lehet a vizvezetékkel összekötni , egy réteg üvegszövettel kitapétáztuk,s kifestettük (ide fut be a horgonylánc, miután felhúzzák a mélységből, s itt pihen, míg újból le nem engedik a tenger fenekére). Ezt a helységet sokkal inkább nevezhetjük üregnek, mert méretét tekintve (200x60x40 cm) olyan nagyobbacska krumplisláda, ami az orrfedelzet alatt, a hajó gyomrában helyezkedik el. A lánc bizonyára jól elpihen ebben a dobozban, de talán csak a kisnövésű pigmeus gyerekek férnének bele, hogy ennek a doboznak a falát ragasszák, fessék. Jónéhány lótuszülést próbáltunk mielött behajtogattam magam a kamrába, melyben csak a kora reggeli órákban lehetett dolgozni, mert 10 óra körül a kamra minden figyelmeztetés nélkül grillsütő-üzemmódra váltott, s ezt nem volt kedvem kipróbálni. A bebábozodott pózban sikerült nem mindenhol gyantás-festékesnek lennem, s a kamra fala is az "elfogadható" MEO minősítést kapta.

elbújómüvész

új ajtó konstrukció

Lelkes olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy a szekrényajtók jelenlegi megoldása nem vált be, az anyag végérvényesen felvette a török szablya formáját. Új megoldást keresve Tibor barátunk utmutatása alapján jutottunk el a nútolt hajópadlóból készült faajtók gyártásához. Az ajtók méretre kapnak egy keretet, majd ezt a keretet feltöltjük keresztirányú lecekkel. Ragasztjuk, csiszoljuk, voilá, mehet a helyére, kérem a következőt! :D Persze, ha így menne! A hajópadlót méretre vágni, marógéppel megfelelően alul-felül nútolni, majd illeszteni, ragasztani, csiszolni, végső méretre igazítani, legalább kétszer lakkozni... Kb. 14 ajtónak kell elkészülnie a közeljövőben, indulhat a sorozatgyártás! :D

első a sok közül - amatőröktől nem is olyan rossz
P szülinapján...csak ugy hajósan-koccintósan
Tiborék kutyusa - Zazi - is velünk ünnepelt

viharmadarak

Bár kimondottan meleg klímában vagyunk, azért a zápor, zivatar itt sem ismeretlen fogalom. Ma délben koromfekete lett az égbolt, a szemközti hegyek elbújtak a nehéz fellegekben, a tenger sürűn váltogatta színét türkizről sötétzöldre, a madarak eltűntek, s kisvártatva megnyíltak az ég csatornái. Egy órán keresztül ömlött az eső, hatalmas esőcseppekkel verte a kiszáradt talajt, villámlott és dörgött félelmetesen, majd ahogy jött úgy távozott...

a  hegyek felől érkezik

Megérkeztek

Évus és Gabó vették maguknak megint a fáradtságot és ellátogattak hozzánk. Tavaly szeptemberben voltak nálunk, az időjárás ilyen-olyan volt, igy az idén nyár derekát választották.Reméljük melegebb napokat fognak ki, mint a tavalyi látogatás alkalmával.