decorative background image

November

Időnk finisbe fordult,megkezdtük az utolsó hónapot Kilada kikötőjében.Az idő kezd hüvösre fordulni, a reggelek és esték már fázósba mennek.Napközben még élvezzük az utolsó napsugarakat,de bizony reggel-este már nem kellemes. Hosszunadrágba és pulóverbe ugrottunk :)

Kertünk diszei-a grapefruite és citromfánk novembertől szüretelhető - bőséges termés van rajtuk

Ladik készitése

Érdekes munkálat történt a telepen. Egy merevfenekű gumicsónak gumi része teljesen elérett a napon, igy levágták a "puha" részeit, szépen letisztították, majd sablonban azonos ívet formáltak üvegszálból. Ezekből a félkörös csövekből illesztettek össze egy merevtestű csónakot, melynek a két oldalsó fala vizhatlan szekrénykét kapott, egy vagy két ülőpadot és kapaszkodót is épitettek az oldalába. Nagyon tetszetős forma keletkezett, 7 nap alatt készült el az "új" csónak. Sajnos önsúlyban mindenképpen vesztes a felfújhatóval szemben, ellenben így nem kell mindent kidobni, stabil horgászladiknak kivállóan megteszi még évekig.Sajnos a kész csónakot nem a telepünkön rakták össze,igy csak a köztes munkálatokat tudtuk fényképezni. De mint láttuk,ha tönkre megy a gumicsónak,nem kell elkeseredni,lehet belőle merev falu csónakot csinálni :D

A nappali folyosója

A nappali padlóját is kibontottuk annak idején a bontási munkálatoknál (mintha fényévekre lenne), így hát ide is megfelelő járófelületet kell kialakítani. A középső test aljába, (mert Smiley tulajdonképpen egy kicsit trimarán, van ugyanis egy középső merevitő testbordája is), igy hát ebbe a vájatba beragasztottunk 7 tölgyfából faragott tartóbordát, ami a padló tehertartószerkezete lesz. Erre készitünk majd megfelelő vastagságu padlót.

A nappali ülőpadja

Tovább épül a nappali ülőgarnitúrájának jobb oldala is. A konyha "fala" egyben a nappali ülőpadjának háttámlája. Elkészült a padot tartó stabil keretszerkezet. Ebben a részben laminált tárolórekeszek kerültel kialakításra, az ülőpad három részben nyitható.Mindhárom rekesz fa tetőt kapott. lakkozva, csiszolva, ahogy kell. Jó massziv lett, nem nyikorog, nem recseg, mintha betonpad lenne a park közepén :)

A harmadik rekeszre is készül majd ajtó...de már csak jövőre

Konyha

A konyha szekcióban elkészültek a szekrényre a csuszóajtók és a pohár- és tányértartó szekrényke. Már csak a tolóajtók hiányoznak róla. Ebben az egységben a frontpanelben kap helyet jobb oldalon egy 22o Voltos csatlakozóaljzat, egy 4 fejes USB töltő (haladni kell a korral) ,a bal oldali frontpanelben pedig a gázpalack elektromos nyitó-zárószelepe.

a konyhaszekrény csuszóajtajai is helyére kerülnek

Fürdő csempézés

Hajósok körében nem jellemző bármelyik helyiségben is csempét használni,de mi ugy döntöttünk,hogy a fürdőben a zuhanyzórészt jelezve csempét rakunk a falra.Igazán tetszetős csempét találtunk, pici kagylók vannak a csempe szemeibe beleöntve.

Halászhajó összetörése

Görögországban a halászati engedélyeket szigorúan adják, sok a halász, kevés a hal. Ha valaki visszaadja a halászati iparengedélyét, az állam (illetve az EU) nagy összegű kártérítést ad a halásznak, aki ebből építi ujjá az életét. Persze a csalások elkerülésének érdekében pénz csak akkor jár, ha a halász hitelt érdemlően tudja bizonyítani, hogy többé nem fog halászni, ezért a hajót össze kell töretni egy erre alkalmas helyen. Igy ér véget egy kor dicső résztvevője, recsegve, ropogva pár perc alatt a markoló ereje alatt. Ámen.

Finis

Idáig jutottunk az idén a munkálatokkal. Szerettünk volna sokkal többet haladni és nagyon örülünk, hogy ennyit is sikerült megcsinálnunk. A dolgok általában sokkal tovább tartanak, mint ahogyan azt az ember megálmodja, pedig ritkán engedjük meg magunknak a "semmittevést". Elég a legkisebb fenakadás, eltérés és máris csúszik egy dolog elkészülte. Elfogy a csavar, nem szárad a festék, beleszakad a menet... Minden megoldott feladat hoz magával két-három másik elintézendő munkafázist. Igy hát valóban azt kell mmondanunk, hogy köszönjük Istenem, hogy ezt is meg tudtuk csinálni, hogy nem történt semmi komolyabb bajunk, elkerültek a betegségek és megadatott nekünk, hogy ennek a feladatnak szentelhettük időnket, erőnket.
Most még vár ránk az utolsó napok munkája, elrámolunk, összepakolunk, becsomagoljuk a hajót és az itt maradó anyagokat, szerszámokat. Mindent eső és viharbiztosan lekötünk, majd elbúcsúzunk Katitól és Tibortól és észak felé fordítjuk, no nem a hajót, hanem egyenlőre az autó orrát. A téli hónapokra újra Ausztriába megyünk "vendégszerepelni" az oszták síterepek egyik legszebbikére egy családi panzióba. Erről (is) írunk hajónaplónk következö részében. Addig is minden kedves olvasónknak kívánunk kellemes adventi készülődést, sürgést, forgást, jó egészséget!

Olajfa-mesealakot öltve-Tibor barátunk arhivumából